Home


Kas vyksta su maistu, pavalgius

Kad ir kaip būtų keista, virškinimas neprasideda burnoje ar skrandyje, bet mintyse. Kai tik pradedame galvoti apie maistą ar užuodžiame gardžius jo kvapus, į darbą skuba apetitas ir alkis. Tai jie paruošia virškinimo traktą virškinimui. Nervinė sistema..

Kad ir kaip būtų keista, virškinimas nepradedamas burnoje ar skrandyje, o mintyse. Kai tik pradedame galvoti apie maistą ar užuodžiame gardžius jo kvapus, į darbą skuba apetitas ir alkis. Tai jie paruošia virškinimo traktą virškinimui. Nervinė sistema stimuliuoja skrandžio sulčių ir seilių išsiskyrimą. Todėl kartais, peralkus ir girdime tą bul bul bul, nes virškinimo traktas jau yra įjungtas veikti.

O jau tada, kai atsikandame pirmojo kąsnio, prasideda kitas etapas – virškinimas burnoje. Kramtymas mechaniškai apdoroja maistą, seilės jį suvilgo. Maistas burnoje skatina ne tik mechaninį jo apdorojimą, bet ir cheminį. Įsijungia įvairių liaukų veikla, fermentų ir hormonų paleidimas darban..

įrašai

  • Angliavandeniai

    Angliavandeniai

    Populiariai vadinami tiesiog anglimi, angliavandeniai yra svarbus energijos šaltinis mūsų kūnui. Nervinės ląstelės ir ypač smegenys juos dievina. Carbohydrate reiškia hydrated carbon. Kai kas nors pamini žodį hydrated, iškart suprantame, kad kalbama apie skysčius. Tai taip ir čia. Tik ne H2O, o CHO – anglis, vandenilis ir deguonis. Daugiausia angliavandenių suvartojame valgydamai augalus. Augalai fotosintezės […]

    READ MORE

  • Falafelių kelionė į mūsų virtuvę

    Falafelių kelionė į mūsų virtuvę

    Kiek pamenu, mano draugystė su falafeliais prasidėjo prieš kelis metus. Laikas, kai atsisakiau mėsos. Turkiškame restorane pasirinkau falafelius. Jų skonis ir tekstūra mane sužavėjo. Ragaujant falafelius skirtingose vietose pastebėjau kaip skiriasi jų sudėtis bei skonis. Vieni buvo per sausi, kiti minkštučiai it košė. Kol išsirinkau vienus skaniausių. Traškūs iš išorės, vidus lengvai trapus, įtaigiai jaučiasi […]

    READ MORE

  • Fat talk

    Fat talk

    Fat talk turbūt išsiverstų į “kalbas apie riebalus, viršsvorį, antsvorį, dietas ir pan.” Todėl nekuriant jam reikšmės, kuri gali suklaidinti, paliksiu jį tokį, koks ir yra. “Fat talk”. Ne taip jau seniai, dar 1994 metais, tiriant kūno įvaizdį, šis terminas atrado savo vietą po saule. “Fat talk” yra žeminantys teiginiai apie savo ir kitų kūno išvaizdą […]

    READ MORE

  • Kas vyksta su maistu, kai pavalgome

    Kas vyksta su maistu, kai pavalgome

    Kai pavalgome, suvartotas maistas yra virškinamas. Tuomet organizmas pasisavina reikalingus elementus, o nereikalingus, dar kitaip vadinamas atliekas – pašalina. Virškinimas – tai maisto suskaldymas į mažas daleles, molekules, tiek mechaniniu, tiek cheminiu būdu. Absorbcija – tai molekulių pasisavinimas per žarnų sienelę į organizmo platybes, pašalinimas – tai procesas, kurio metu nesuvirškinti dariniai yra pašalinami iš […]

    READ MORE


About Me

LIFESTYLE

  • Baltymai

    Baltymai yra labai didelės, sudėtinės molekulės. Žinoma, pirmiausia pagalvojate apie raumenis, kuomet kas nors pamini baltymus, bet jie yra gyvybiškai svarbūs ir kaulams, kraujui bei hormonams. Kaip fermentai, jie funkcionuoja medžiagų apykaitoje. Kaip antikūnai, turi ypatingą reikšmę imuninei sistemai. Nors pagrindinis organizmo energijos šaltinis yra angliavandeniai ir riebalai, baltymai taip pat kartais gali būti panaudojami […]

    READ MORE

  • Ponas Vitaminas B

    Nors vitaminai ir mineralai neturi kalorijų ir tiesiogiai neteikia energijos, organizmas negali generuoti energijos iš makronutrientų be vitaminų ir mineralų pagalbos. B-komplekso vitaminai yra ypač svarbūs pagalbininkai energijos metabolizme. Vandenyje tirpius vitaminus būtina vartoti reguliariai, nes mūsų kūnas jų visai nenori kaupti. Dažniausiai perteklinis šių vitaminų kiekis, tiek iš maisto papildų, tiek iš maisto, yra […]

    READ MORE